Γεγονότα και σχόλια 24ου Φύλλου

Σαν να’χαν ποτέ τελειωμό τα πάθια κι οι καημοί του κόσμου
Σαν κεραυνός έφτασε η απίστευτη είδηση του θανάτου του 42χρονου Μάριου Χόρτη, γιου του διακεκριμένου πανεπιστημιακού δασκάλου, συγχωριανού, φίλου και συνεργάτη της εφημερίδας μας Θεοφάνη Κ. Χόρτη, που ζει στις ΗΠΑ.
Κανείς δεν μπορούσε να το φανταστεί, αλλά το Σάββατο, 8 -4- 2017 στο πολυτελές εμπορικό κέντρο του Merrick Park στο Μαϊάμι της Φλόριντα συνέβη το αδιανόητο. Η είδηση αποτέλεσε πρωτοσέλιδο στον Τύπο της Φλόριντα και ήταν για μέρες θέμα συζήτησης στην τοπική κοινωνία. Οι ανιδράσεις για τον ξαφνικό, άδικο και βίαιο θάνατο του Μάριου ήταν συγκλονιστικές, «Είχε την ικανότητα να αγγίζει τις ζωές των ανθρώπων», «ήταν τόσο ξεχωριστός», είπαν κλαίγοντας γι' αυτόν όσοι τον γνώριζαν, όταν πληροφορήθηκαν το συγκλονιστικό γεγονός, ενώ στελέχη της επιχείρησης στην οποία εργαζόταν δήλωσαν ότι θα είναι πάντα στις καρδιές τους.
Ο Μάριος μεγάλωσε στο Sain Cloud της Μινεσσότα και αποφοίτησε με πτυχίο Οικονομικών από το πανεπιστήμιο του Αγίου Ιωάννου το 1997.Το 2005 μετακόμισε στο Μαϊάμι.. Η εξαιρετική εμφάνισή του τον οδήγησε στο να εργαστεί ως μοντέλο, αλλά ήταν σαφές ότι το αληθινό του πάθος ήταν η καλή φυσική κατάσταση. Γι’αυτό η κύρια ενασχόλησή του ήταν το γυμναστήριο. Ηταν φημισμένος γυμναστής και με οργανωτικές ικανότητες, γι' αυτό και του είχε ανατεθεί η θέση του μάνατζερ. Οι συνάδελφοι και οι μαθητές του κάνουν λόγο για έναν ξεχωριστό επαγγελματία και άνθρωπο που μιλούσε στην ψυχή τους. Μετά την είδηση του θανάτου του τα social media κατακλύστηκαν από ποστ ανθρώπων που πενθούσαν τον χαμό του. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός τόσο στην κοινωνία του Μαϊάμι. όσο και στην Μινεσότα. Στον χώρο εργασίας του υπήρχαν πάντα κρατήσεις με λίστες αναμονής των πελατών, για να τους εκπαιδεύσει ο γοητευτικός γυμναστής με το σώμα μοντέλου και τη ζεστή καρδιά, ο άνθρωπος που ενσάρκωνε το αρχαιοελληνικό πρότυπο του «καλού καγαθού», dηλαδή του ωραίου και ρωμαλέου στο σώμα, που η ικμάδα και το κάλλος του συνοδεύονταν από ξεχωριστές πνευματικές και ηθικές αρετές. Η επαγγελματική του άνοδος και επιτυχία δεν αλλοίωσε καθόλου τον χαρακτήρα του. Έμεινε δεμένος με τους παιδικούς του φίλους στη Μινεσσότα και¨ήταν πάντα πρόθυμος να βοηθήσει και να συμπαρασταθεί στον συνάνθρωπο.
Ο Μάριο ςέτρεφε μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για τη Λευκάδα, την οποία επισκεπτόταν συχνά μαζί με τον αδερφό του τον Τάκη και είχε σφυρηλατήσει ισχυρούς δεσμούς με συγγενείς και φίλους. Δεν ήταν απλά ένας άνθρωπος με υψηλό ήθος. αλλά ένας άνθρωπος που ξεπερνούσε το κοινό ανθρώπινο μέτρο, ,ένας άνθρωπος για τον οποίο σεμνύνονταν η οικογένειά του και οι φίλοι του . Κι όταν περνάει στην άλλη όχθη αδόκητα κα άδικα ένας νέος άνθρωπος προικισμένος με όλες εκείνες τις αρετές που κοσμούν τους σπάνιους ανθρώπους,.εκείνο που απομένει είναι να υποκλιθούμε στη μνήμη του, να ευχηθούμε κουράγιο στην οικογένειά του και να φέρουμε στο νου μας τη ρήση του Παπαδιαμάντη: «Σαν να’χαν ποτέ τελειωμό τα πάθια κι οι καημοί του κόσμου.»..



«Πού είναι τα παιδιά μας, Αθηνά;»
Τη Δευτέρα, 8 Μαϊου, στην αίθουσα της Εταιρείας Ε λλήνων Λογοτεχνών πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του συμπατριώτη μας εξαίρετου συγγραφέα και εκπαιδευτικού κ. Λάμπρου Βρεττού με τίτλο «Που είναι τα παιδιά μας Αθηνά;», από τις εκδόσεις Δόντι.. Την παρουσίαση έκαναν ο αντιπρόεδρος της ΕΕΛ κ. Κώστας Καρούσος και ο Αντιπρόεδρος της ΕΛΜ, Δρ ιστορίας, κ. Άγγελος Χόρτης Πρόκειται για μια ανθρώπινη ιστορία, μια σύγχρονη τραγωδία ανάμεσα στις χιλιάδες που σημάδεψαν την Ελλάδα του εμφύλιου πολέμου και τις γενιές που ακολούθησαν. Μια λογοτεχνικά δοσμένη αληθινή ιστορία που ξεχωρίζει για το ύφος της γραφής, αλλά και για το πώς μας μεταφέρει σε μια εποχή μακρινή για τις νέες γενιές, ολοζώντανη όμως στις αναμνήσεις που άφησε.



Εν δήμω Τρικκαίων Θεσσαλίας:Τιμητική εκδήλωση για τον αείμνηστο Γιώργο Π. Ροντογιάννη
Την Κυριακή 28 Μαΐου στις 12 μ.μ. ο Δήμος Τρικκαίων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τίμησαν τον σπουδαίο Λευκαδίτη καθηγητή Αθλητιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αθλητή και άνθρωπο Γιώργο Π. Ροντογιάννη, που έφυγε πρόωρα από κοντά μας, σε επίσημη τελετή ονοματοδοσίας της οδού που διέρχεται από το ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, όπου δίδαξε ο Γ. Π. Ροντογιάννης, και η οποία συνδέει τα Τρίκαλα με την Άρτα. Το μεγάλο «ευχαριστώ» που εξέφρασε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου αντικατοπτρίζει τα αισθήματα όλων, όσοι συνεργάστηκαν με τον αείμνηστο Γεώργιο Ροντογιάννη. Το υψηλό ήθος και τη συμβολή του τιμηθέντος στην ως άνω Σχολή υπενθύμισε ο κοσμήτορας της Σχολής, κ. Ιω,. Κουτεντάκης, ενώ ο τ. καθηγητής του τμήματος κ. Κίμων Σακελλαρίου αναφέρθηκε στις πανεπιστημιακές του επιδόσεις. Σεμνός ο χαιρετισμός και το «ευχαριστώ» του γιου του Παναγιώτη, εκ μέρους της οικογένειας. Τέλος, εμπεριστατωμένη και με στοιχεία ανα η κεντρική ομιλία του κ. Κώστα Παύλου, πρωτοβάθμιου ερευνητή Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, τομεάρχη Ερευνών και Εφαρμογών ΕΚΑΕ ΟΑΚΑ. Στάθηκε, επίσης, εκτός από τα στοιχεία που χαρακτήριζαν τον εκλιπόντα, στο ότι είναι, πλέον, ένας από καταγωγή μη τρικαλινός, που τιμήθηκε από τον Δήμο Τρικκαίων, για την προσφορά του σαν τρικαλινός.



Λευκαδίτες στην υπηρεσία της Βουλής των Ελλήνων
Τη Δευτέρα, 8 Μαΐου, διοργανώθηκε από τη Βιβλιοθήκη των Ελλήνων και την Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών στην άιθουσα εκδηλώσεων της Βουλής ένα τιμητικό αφιέρωμα με θέμα “Λευκαδίτες στην υπηρεσία της Βουλής των Ελλήνων”, υπό την προεδρία της Δρος κ. Μαρίας Βλασσοπούλου προϊσταμένης του Τμήματος Μπενακείου Βιβλιοθήκης της Βιβλιοθήκης της Βουλής, . Προλόγησαν η Έλλη Δρούλια, προϊσταμένη της Διεύθυνσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, και ο πρόεδρος της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών, Αθανάσιος Μελάς, ενώ απηύθυναν χαιρετσισμούς ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βιβλιοθήκης της Βουλής κ. Γιώργος Πάντζας εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής κ. Ν. Βούτση, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο βουλευτής Λευκάδας κ. Αθ. Καββαδάς, ο αντιπ/ρχης Λευκάδας κ. Θ. Χαλικιάς και ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Κ. Δρακονταειδής. Ακολούθησαν οι πρωτότυπες εισηγήσεις 1) της κ. Ευσταθίας Πολίτη, ΜΑ Ιστορικού, με θέμα “Ο Σπυρίδων Ε. Βαλαωρίτης (1819-1887), Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων (1882, 1883)” με στέρεα ιστορική τεκμηρίωση, 2) του κ. Μάκη Μελά, πρώην Δημάρχου Απολλωνίων Λευκάδας, με θέμα “Ο Ευάγγελος Θ. Τσαρλαμπάς (1818-1913), προσωρινός Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων (1890… 1905)” με πληθώρα άγνωστων και σημαντικότατων ιστορικών στοιχείων, 3) η υψηλού επιπέδου και εξαιρετικά εμπεριστατωμένη εισήγηση της Παρασκευής Κοψιδά-Βρεττού, δΦ, Επιτίμου Σχολικής Συμβούλου Φιλολόγων και προέδρου του Συνδέσμου τους στο νησί μας, με θέμα «Οι ποιητές Κώστας Μ. Γράψας (1880-1948), Διευθυντής Νομοθετικής Εργασίας, και Δημήτριος Π. Γολέμης (1875-1941, υπάλληλος της Βουλής των Ελλήνων». 4) Λίλα Θεοδόση, ΜΑ Φιλόλογος, υπάλληλος της Βουλής των Ελλήνων, με θέμα “Ο Γεράσιμος Γ. Σολδάτος (1883-1950), Τμηματάρχης του Στενογραφικού Γραφείου της Βουλής των Ελλήνων, και ο Σπυρίδων Ι. Κατωπόδης (1903-1942), στενογράφος της Βουλής των Ελλήνων”, με πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες.. Ευχόμαστε να υπάρξουν και άλλες τόσο σημαντικές για τους νεότερους Λευκαδίτες εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την πολιτική ευθύτητα και το ήθος των Λευκαδίων πολιτικών που όπως είπε και ο κ. Απ. Κακλαμάνης, ουδέν έχουν να τους προσάψουν στις ταραχώδεις εποχές που υπηρέτησαν στο Κοινοβούλιο.

Το νέο ΔΣ του Συλλόγου Λευκαδίων Αττικής "Η Αγία Μαύρα"
Μετά τις αρχαιρεσίες της Κυριακής 28/5/2017 το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Λευκαδίων Αττικής "Η Αγία Μαύρα" συγκροτήθηκε σε σώμα ως ακολούθως:

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
Πρόεδρος
ΧΟΡΤΗΣ ΘΩΜΑΣ
Α΄ Αντιπρόεδρος
ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ
Β΄ Αντιπρόεδρος
ΧΟΡΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
Γενικός Γραμματέας
ΧΡΥΣΙΚΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας
ΛΑΖΑΡΗΣ ΘΩΜΑΣ
Ταμίας
ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
Αναπληρωτής Ταμίας
ΚΑΡΥΔΗ ΔΙΟΝΥΣΙΑ
Έφορος Δημοσίων Σχέσεων
ΣΟΛΔΑΤΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
Μέλος

Στο νέο ΔΣ ευχόμαστε καλή δύναμη για την ευόδωση των σκοπών του Συλλόγου.

Χρήστος Δ. Μελάς: Τριάντα χρόνια συγγραφικής δημιουργίας
Την Τρίτη, 30 -5 -2017 πραγματοποιήθηκε στο PUBLIC Συντάγματος εκδήλωση με θέμα «Φορολογικές δηλώσεις 2017», στην οποία ο διακεκριμένος συντοπίτης (από το Δράγανο) κ. Χρήστος Δ. Μελάς γιόρτασε τα 30χρονια της συγγραφικής του δημιουργίας (1987-2017) και τα 20 χρόνια κυκλοφορίας του περιοδικού «Δηλώστε Έξυπνα» (1997-2017) , Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου και τον εκδοτικό οργανισμό Αθ. Σταμούλη και είχε την υποστήριξη του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, του Europe direct, της Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνικών Επιστημόνων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων και της φορολογικής επιθεώρησης.
Τον κ. Μελά, στο ενεργητικό του οποίου περιλαμβάνονται δεκάδες βιβλίων και εκατοντάδες άρθρων και εισηγήσεων οικονομικού περιεχομένου, τίμησαν με την παρουσία τους διακεκριμένοι συνάδελφοί του, που μίλησαν κολακευτικά για το έργο και την προσωπικότητά του. Ανάμεσα στο πλήθος που είχε κατακλύσει την αίθουσα, ξεχώρισαν με την παρουσία τους ο κ. Ιορδάνης Λαδόπουλος, καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου, ο κ. Κώστας Μελάς, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο κ. Χάρης Θεοχάρης, βουλευτής, ο κ. Κάλλιας Κων/νος, Πρόεδρος του οικονομικού επιμελητηρίου, ο κ. Ξενοφών Βεργίνης, τέως βουλευτής Λευκάδας, ο καθηγητής του κ. Άγγελος Χόρτης και πολλοί ακόμη σημαίνοντες παράγοντες από τον χώρο της Οικονομίας και από το νησί μας.



Αυτές οι πέτρες που βουλιάζουν …
Την Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού κέντρου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Δημήτρη Τσερέ: «Το οθωμανικό υδραγωγείο της Αγίας Μαύρας», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Fagottobooks. Για το βιβλίο μίλησαν ο κ. Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης και ο κ. Μάρκος Σφέτσας, ενώ. σύντομες παρεμβάσεις έκαναν: η κ. Βιολέττα Σάντα και ο κ. Νίκος Βαγενάς. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του δήμου κ. Σπύρος Αρβανίτης. Για το έργο ο συγγραφέας σημειώνει:«Το οθωμανικό υδραγωγείο της Λευκάδας…κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα και μετέφερε το νερό από τη «Μεγάλη Βρύση» στην πόλη της Αγίας Μαύρας, η οποία βρισκόταν μέσα στο Κάστρο μέχρι το 1684, οπότε οι νέοι κυρίαρχοι της Λευκάδας, οι Βενετοί, τη μετέφεραν στη θέση που βρίσκεται σήμερα». Στο ερώτημα για το κίνητρο που ώθησε τον συγγραφέα να ασχοληθεί με το θέμα, απαντά ο ίδιος ως εξής: Μια ωραία ποιητική απάντηση θα μας έδιναν οι στίχοι του Σεφέρη «Αυτές οι πέτρες που βουλιάζουν μέσα στα χρόνια ως που θα με παρασύρουν;». Εγώ θα το πω πιο πεζά. Νομίζω ότι ήταν αυτό που λέμε αίσθηση του ιστορικού χρόνου (που συνοδεύει, πιστεύω, όλους τους ομοτέχνους μου). Αυτό δηλαδή που ένιωθα όταν έβλεπα μέσα στη laguna αυτές τις τεράστιες βυθισμένες πέτρες – πότε να τις κρύβει η μπασιά και πότε να αναδύονται με τη ρήχη- με τους γλάρους να κάθονται πάνω τους σε παράταξη. [ ...]. Το ενδιαφέρον μου ήταν εύλογο: μπροστά μου έβλεπα τα υπολείμματα όχι απλώς ενός μεγάλου έργου, που μας ταξιδεύει βαθιά στο παρελθόν, αλλά τα απομεινάρια του πιο παλιού, μετά το Κάστρο, εγχώριου έργου που μας έχει αφήσει τόσο απτά, τόσο εκτεταμένα και τόσο εκτεθειμένα στην κοινή θέα ίχνη». Εμείς, αφού συγχαρούμε τον συγγραφέα για τη γενικότερη συμβολή του σε ζητήματα τοπικής ιστορίας, τον ευχαρισούμε που με το συγκεκριμένο πολύ ενδιαφέρον και ευκολοδιάβαστο βιβλίο μάς «παρασύρει» στο να κατανοήσουμε το τι, πού, πώς, πότε και γιατί σχετικά με «αυτές τις πέτρες που βουλιάζουν».



Το κτήριο και ο αύλειος χώρος του Δημοτικού Σχολείου Χορτάτων εκπέμπουν SOS
Το μοναδικό αξιόλογο κτήριο των Χορτάτων, μετά από χρόνια εγκατάλειψης της πρόσπάθειας για συντήρησή του, ξαναερειπώνεται. Ο αύλειος χώρος παρουσιάζει εικόνα κατάρρευσης, ενώ στο εσωτερικό του κτηρίου οι εργασίες που είχαν ξεκινήσει εδώ και χρόνια (μελέτη των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου του 2009) δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Το αίτημά μας προς τον δήμο για άμεση δράση και αντιμετώπιση των προβλημάτων έχει ουσιαστικό και επείγοντα χαρακτήρα, δεδομένου ότι στο Σχολείο σχεδιάζει ο Σύλλογος Χορτιωτών να στεγάσει ένα μεγάλο πλήθος από το υπάρχον πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα του χωριού μας (αρχειακό υλικό, βιβλία, φωτογραφιίες, λαογραφικό υλικό κ.λπ.). Εξάλλου, είναι ο μοναδικός χώρος που θα μπορούσε να φιλοξενήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως π.χ. την εκδήλωση της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας για τους φίλους «Ελβετούς». Το αίτημά μας, επομένως, δεν υποβάλλεται απλά και μόνο για λόγους σεβασμού στον χώρο ο οποίος συνδέεται με το πιο ωραίο κομμάτι της ζωής των αποφοίτων του ούτε για λόγους εξωραϊσμού. Η ικανοποίησή του θα αποτελέσει μια εξαιρετικά σημαντική κοινωνική και πολιτιστική πράξη. Για τους λόγους αυτούς ευελπστούμε ότι η ανταπόκριση των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου θα είναι άμεση.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε!
Σας καλωσορίζουμε στην ανανεωμένη ιστοσελίδα μας!
Η ιστοσελίδα μας επανασχεδιάστηκε και ανανεώθηκε, είναι πιο σύγχρονη, πιο λειτουργική και πιο επικεντρωμένη στο να σας προσφέρει τις πληροφορίες που χρειάζεστε άμεσα και γρήγορα.
Για καλύτερη εμπειρία χρήσης αναβαθμίστε την εφαρμογή περιήγησης (Browser) που χρησιμοποιείτε
Ευχαριστούμε που μας επισκεφθήκατε!