Ποικίλα 12ου φύλλου

Εκδηλώσεις στο νησί μας για τον Λευκάδιο Χερν

Από το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Λευκάδας, το δήμο Λευκάδας και την πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα διοργανώνονται εκδηλώσεις με αφορμή τα 110 χρόνια από το θάνατο του Λευκάδιου Χερν με επίκεντρο διεθνές συνέδριο με θέμα «Το ανοιχτό πνεύμα του Λευκάδιου Χερν: Από τη Δύση προς την Ανατολή»,
που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκάδα από τις 4 ως τις 6 Ιουλίου 2014. Ο Λευκάδιος Χερν (Γιακούμο Κοϊζούμι, 1850-1904), εθνικός ποιητής της Ιαπωνίας, γεννήθηκε το 1850 στη Λευκάδα από τον ιρλανδό Τσαρλς Χερν και την ελληνίδα Ρόζα Κασιμάτη. Αποχωρίστηκε τη μητέρα του στην ηλικία των 4 ετών και έκτοτε δεν την ξαναείδε. Μεγάλωσε στην Ιρλανδία, πήγε ως μετανάστης στην Αμερική, και τελικά εγκαταστάθηκε και έζησε μια ήρεμη ζωή στην Ιαπωνία. Διατήρησε όμως τον ομφάλιο λώρο που τον συνέδεε με τη Λευκάδα και, συνακόλουθα, την ταυτότητα του ως Έλληνα, στη βάση ενός ισχυρού συναισθήματος αγάπης και νοσταλγίας για τη μητέρα του. Ιδιαίτερα, η πολιτιστική φυσιογνωμία της αρχαίας Ελλάδας, που παρουσιάζει ομοιότητες με την πολιτιστική παράδοση της Ιαπωνίας, βοήθησε τον Λευκάδιο Χερν στην κατανόηση του Ιαπωνικού πολιτισμού. Στο έργο του αποτύπωσε την Ελλάδα και την Ιαπωνία (τη Δύση και την Ανατολή) ως ουτοπίες με κοινά χαρακτηριστικά.
Στο συνέδριο συμμετέχουν επιστήμονες από την Ιαπωνία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

• Παρασκευή 4 Ιουλίου, ώρα 19.30΄, Πνευματικό Κέντρο του δήμου Λευκάδας, Τελετή εγκαινίων ιστορικού κέντρου Λευκάδιος Χερν , που είναι το πρώτο μουσείο στον ευρωπαϊκό χώρο για τον εθνικό ποιητή της Ιαπωνίας.

• Σάββατο 5 Ιουλίου, ώρα 10.00 -13.30΄, Ionian Blue Hotel, «Το ανοιχτό πνεύμα του Λευκάδιου Χερν: Από τη Δύση προς την Ανατολή» , Ενότητα 1η: «Οι εκ νέου ανακαλύψεις ενός ανοιχτού πνεύματος» με εισηγητές τους Μαρί Κριστίν, Τζων Μοράν, Σωτήρη Χαλικιά, Μασαπούκι Ικέντα
• Σάββατο 5 Ιουλίου, ώρα 21.30΄, Ανοιχτό Θέατρο, Πνευματικό Κέντρο του δήμου Λευκάδας: «Νοσταλγία: Η αιώνια κατοικία του πνεύματος», Απαγγελίες από τους Ιάπωνες καλλιτέχνες Σίρο Σάνο και Κιότζι Γιαμαμότο.

• Κυριακή 6 Ιουλίου, ώρα 10.00 -13.30΄, Ionian Blue Hotel, «Το ανοιχτό πνεύμα του Λευκάδιου Χερν: Από τη Δύση προς την Ανατολή» , Ενότητα 2η: «Η ανάπτυξη του ανοιχτού πνεύματος» με εισηγητές τους Χαρίκλεια Ζέγκου, Δημήτριο Βασιλειάδη, λουίς σόλο Μαρτινέλ, Σίνγκο Ναγκαόκα και Πωλ Μάρρεϋ.

• Κυριακή 6 Ιουλίου, ώρα 21.30΄, Ανοιχτό Θέατρο, Πνευματικό Κέντρο του δήμου Λευκάδας: παράσταση Σεϊούα Ουνράκου «Γιούκι Όννα» (παραδοσιακό Ιαπωνικό Κουκλοθέατρο).
Σημειωτέον ότι για τη δημιουργία του Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιου Χέρν το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας συνεργάζεται με τους Δήμους Kumamoto, Matsue, Shinjuku, Yaizu, το Πανεπιστήμιο Toyama, την οικογένεια Koizumi και τους Genki Miyagi, Τάκη Ευσταθίου, Μαρία Γενιτσαρίου, Masaaki Noda, Τέτη Σώλου και Fumiko Yoneda.

Έκθεση φωτογραφίας του «Ρίκου» (Fritz Berger) στη Λευκάδα

Στην ARTηρία, που στεγάζεται στη Μαρίνα Λευκάδας θα πραγματοποιηθεί αναδρομική έκθεση φωτογραφίας (21-30 Ιουνίου, ώρες 20.00-22.00) του αγαπητού σε όλους μας Ρίκου (Fritz Berger), που έζησε στα χωριά μας για μια ολόκληρη δεκαετία (1962-1972). Ο Ρίκος , εραστής της Λευκάδας, την επισκέπτεται τακτικά και αποτυπώνει με το φακό του τις αλλαγές στο νησί στη διαδρομή το χρόνου. Στη συγκεκριμένη έκθεση αποτυπώνει την πορεία και τις αλλαγές της Λευκάδας από το 1962 ως το 2003. Στη διάρκεια της έκθεσης θα προβληθεί για πρώτη φορά ένα φιλμ - ντοκουμέντο του Ρίκου με θέμα τη Λευκάδα της δεκαετίας του '60.

Καλοκαιρινά ξυπνήματα
Του Σπύρου Κ. Χόρτη

Χωμένοι σε κάθε λογής πράσινο
οι πετεινοί με ξυπνούν,
πουλιά και τζιτζίκια με καλημερίζουν,
χίλιες τραγουδιών φωνές με συντροφεύουν,
πολύχρωμες πεταλούδες μου κλέβουν
τους ατέλειωτους ορίζοντες
που απλώνονται πάνω απ’ το πέλαγος,
ο αγέρας που τον βλέπεις κι ακούς
 να περπατά ανάλαφρα
κορφή – κορφή στις φυλλωσιές
μου κλέβει την ανάσα.
Το βλέμμα σηκώνω πέρα απ’ τα βουνά
πάνω απ’ την πράσινη πεδιάδα
που ευγενικά έστρωσε των δέντρων η φροντίδα
χωρίς φωνές, χωρίς βουή
μακριά απ’ την πόλη
κοντά στο Θεό και τον άνθρωπο
μέσα σ’ ελπίδας χρώματα
κι έναν ατέλειωτο γαλάζιο ουρανό
να ευλογεί τη φύση
προσμένοντας το δείλι.
Νυχτοπούλια και τριζόνια θα με καληνυχτίσουν,
γαυγίσματα σκύλων θα διώξουν τα φαντάσματα,
χορό στο πανηγύρι θα στήσουν οι πυγολαμπίδες
κάτω απ’ του φεγγαριού αχτίδες
Γίνομαι ένα με τον εαυτό μου,
γιατί αυτό είναι το χωριό.

Σε οικονομολόγο: Εσύ που ξέρεις τα πολλά κι ο νους σου κατεβάζει  ένα βαένι  με κρασί πόσα καρτούτσα βγάζει;

Παροιμία: Τα χαμπλά γαϊδούρια τα καβαλάνε ούλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε!
Σας καλωσορίζουμε στην ανανεωμένη ιστοσελίδα μας!
Η ιστοσελίδα μας επανασχεδιάστηκε και ανανεώθηκε, είναι πιο σύγχρονη, πιο λειτουργική και πιο επικεντρωμένη στο να σας προσφέρει τις πληροφορίες που χρειάζεστε άμεσα και γρήγορα.
Για καλύτερη εμπειρία χρήσης αναβαθμίστε την εφαρμογή περιήγησης (Browser) που χρησιμοποιείτε
Ευχαριστούμε που μας επισκεφθήκατε!