Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας για τα πενήντα πέντε χρόνια από την άφιξη των «Ἑλβετών» στο νησί μας

Εκδηλώσεις στα χωριά της Νοτιοδυτικής Λευκάδας και την πόλη 13-18 Σεπτεμβρίου 2017 και έκθεση φωτογραφίας με τα μάτια του Ρίκου.
Το 2017 συμπληρώνονται 55 χρόνια από τότε που ήρθε η ομάδα CFD στην Λευκάδα.
Πιο συγκεκριμένα, τον Μάιο του 1962, στο πλαίσιο του προγράμματος της Χριστιανικής Ειρηνευτικής Βοήθειας στην Ελβετία, ο Fritz Berger (Ρίκος) και ο αδελφός του ο Γιάννης συναντήθηκαν στον Άγιο Πέτρο με τις συναδέλφους τους Ασπασία και Ελισάβετ, και ακολούθως με την Αλίκη, τη Θεοδώρα, τον Πέτρο, την Τερέζα και λοιπούς συνεργάτες, με τους οποίους έζησαν και δούλεψαν στο νησί μας ως εθελοντές τη δεκαετία 1962 - 1972 . Για την επέτειο αυτή σχεδιάζει η Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας, σε συνεργασία με τους τοπικούς Συλλόγους των χωριών της Νοτιοδυτικής Λευκάδας, τους κατοίκους και, βέβαια, και με τον Ρίκο, να τη γιορτάσουμε τον Σεπτέμβριο του 2017, Προσκεκλημένοι στις εκδηλώσεις είναι όλα τα πρώην μέλη της ομάδας και άλλοι συνεργάτες και γνωστοί που αγαπούν τη Λευκάδα και φυσικά. και οι Λευκαδίτες που έχουν συνείδηση της τεράστιας προσφοράς των «Ελβετών» στα χωριά μας και γενικότερα στη Λευκάδα. Για το θέμα απέστειλε η προϊστμένη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας στους Συλλόγους 1) Αγιοπετριτών και Χορτιωτών Λευκάδας, καθώς και στους κατοίκους της ΝΔ Λευκάδας την παρακάτω πρόσκληση:

Προς:Σύλλογο Αγιοπετριτών Λευκάδας
Υπόψη προέδρου κ. Α.Αντύπα, Σύλλογο Χορτιωτών Λευκάδας
Υπόψη προέδρου κ. Θ. Χόρτη -Κατοίκους χωριών ΝΔ Λευκάδας
Θέμα: «Εκδηλώσεις για την ιστορία της ΝΔ Λευκάδας»


Αξιότιμοι κύριοι,
Έχουμε την τιμή και τη χαρά να σας ενημερώσουμε και να σας προσκαλέσουμε να στηρίξετε με την συνεργασία και ενεργή συμμετοχή σας τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Λευκάδα από 13- 18 Σεπτεμβρίου 2017. Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας, σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους των χωριών και τον κ. Fritz Berger, διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων, σχετικά με τη ζωή στην περιφέρεια της ΝΔ Λευκάδας, κατά τις δεκαετίες 1960 – 70. Η διοργάνωση σκοπό έχει να προβληθεί η ζωή στα χωριά, καθώς και η σχέση των Ευρωπαίων (Ελβετών κλπ) στη βελτίωση της αγροτικής καλλιέργειας, των συνθηκών ζωής και επικοινωνίας των κατοίκων εκείνα τα χρόνια. Θεωρούμε τις εμπειρίες, μνήμες, μαρτυρίες των ανθρώπων που ζούσαν ή ζουν στο Νικολή, Μανάσι, Χορτάτα, Κομιλιό, Άγ. Πέτρο κ.α, για τα προγράμματα ανάπτυξης που σηματοδότησαν την ιστορία του τόπου, ιδιαίτερα σημαντικές, ώστε να γίνουν ευρύτερα γνωστά όσα συνέβησαν τότε, καθώς και για να αναδειχθούν οι διαχρονικές ανθρώπινες σχέσεις, που αναπτύχθηκαν στην πορεία εξέλιξης της περιοχής.
Σας καλούμε να στηρίξετε ενεργά, με τη συμμετοχή σας, τις εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης, για γεγονότα που καθόρισαν τον τόπο μας. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει αφηγηματικές μαρτυρίες (ζωντανές και μαγνητοσκοπημένες), ομιλίες, εκθέσεις φωτογραφίας κ.α. αντικειμένων, εργαστήρια για νέους, επισκέψεις επί τόπου στα χωριά κλπ. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην πόλη της Λευκάδας, στον Άγ. Πέτρο και στα γύρω χωριά. Κρίνουμε ιδιαίτερα ενδιαφέρον η διοργάνωση να τελεί υπό την αιγίδα όλων των φορέων του τόπου, γι’ αυτό και έχουμε προσκαλέσει όλους τους τοπικούς φορείς.
Οι αλλοδαποί προσκεκλημένοι προσφέρονται να αναλάβουν τη μετακίνησή τους, ενώ εμείς πρέπει να αναλάβουμε την αντιμετώπιση ζητημάτων, όπως ιστορική έρευνα, ομιλίες, συντονισμός αφηγήσεων, επεξεργασία, εκτύπωση και προβολή υλικού, τιμητικά αναμνηστικά, μαγνητοσκοπήσεις, μετακίνηση στα χωριά, ξεναγήσεις κλπ
Θα μπορούσατε να συμμετέχετε σε όποιους τομείς και στο βαθμό των δυνατοτήτων σας.
Επίσης εξαιρετικής σημασίας για την πληρότητα της παρουσίασης είναι η ενημέρωση (για την εκδήλωση) όλων όσοι συμμετείχαν, ώστε να μοιραστούν μαζί μας τις εμπειρίες τους και αντικείμενα που ενδεχομένως διαθέτουν (π.χ. φωτογραφίες, ξυλόγλυπτα, υφαντά κλπ) για να εκτεθούν.
Για την αρτιότερη προετοιμασία παρακαλούμε να έχουμε σύντομα την απάντησή σας με την επιβεβαίωση συμμετοχής, ώστε έγκαιρα και γίνει ο προγραμματισμός.

Στη διάθεσή σας για όποια διευκρίνιση.

Η Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης
Μαρία Ρούσσου


Κομηλιό: η ομάδα των Ελβετών


Κομηλιό: μέλος της ομάδας επί το έργον

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε!
Σας καλωσορίζουμε στην ανανεωμένη ιστοσελίδα μας!
Η ιστοσελίδα μας επανασχεδιάστηκε και ανανεώθηκε, είναι πιο σύγχρονη, πιο λειτουργική και πιο επικεντρωμένη στο να σας προσφέρει τις πληροφορίες που χρειάζεστε άμεσα και γρήγορα.
Για καλύτερη εμπειρία χρήσης αναβαθμίστε την εφαρμογή περιήγησης (Browser) που χρησιμοποιείτε
Ευχαριστούμε που μας επισκεφθήκατε!